Pisztácia jótékony hatása és veszélyei a szervezetre
A pisztácia számos egészségügyi előnnyel jár
- Fogyás és alacsonyabb vérnyomás. …
- Vércukorszint-szabályozás. …
- Javított lipidprofil. …
- Javítja az agyműködést és a hangulatot. …
- Pozitív hatás a bélmikrobiótára. …
- Magas sótartalom. …
- Magas kalóriatartalom. …
- Veszélyes a vesebetegek számára.
Pisztácia, a királyok eledele
7000 éve még csak a kiváltságosoknak, vagyis az uralkodó osztálynak járt, ma azonban már minden földi halandó megvásárolhatja ezt a mennyei csemegét, amivel többet segítünk a szervezetünknek, mintha chips-et csipegetnénk.
Kínában nem véletlenül nevezik boldog magnak ezeket az apró, intenzív ízű zöld magokat, a héj mögül kikandikáló szemek valóban mosolygósnak tűnnek. Az egészséget és a szerencsét jelképezik abban a kultúrában, így előszeretettel adják ajándék gyanánt a legnagyobb nemzeti ünnepeken egymásnak.
Miért egészséges?
- Mint a legtöbb olajos mag, a pisztácia is nagy mennyiségben tartalmaz olyan egészéges Omega-3 zsírsavakat, amelyek hozzájárulnak a szív- és az érrendszer egészségéhez és csökkentik a koleszterinszintet.
- 20-féle vitamint és antioxidánsokat tartalmaz – valóságos vitaminbomba ez a szervezetünknek (kis mennyiségben fogyasztva).
- Kalcium és foszfor tartalma a csontok és a fogak egészségét támogatja.
- A benne lévő karotinoidok erősítik a látást és a szem egészségét hivatottak védeni.
- A legújabb kutatások szerint véd a prosztatarák kialakulásával szemben
- Arginin-tartalma jelentős, ami jelentős szerepet tölt be a szervezetünk anyagcsere-folyamataiban
- Energiatartalma igen magas, ezért csínján kell bánni vele, legfeljebb 10 szemet érdemes fogyasztani belőle, hacsak nem vagyunk hízókúrán.
- Stresszcsökkentő hatása jelentős, ezért diákoknak, túlhajszolt életet élő felnőtteknek kiemelten javallott
- Jó hatással van a magas vérnyomásra, amennyiben rendszeresen, tehát legalább heti 4-5 alkalommal fogyasztunk belőle – fél maroknyi adagot
- Antioxidáns-tartalmánál fogva rákmegelőző ételnek számít
- Magas magnéziumtartalma csökkentheti a fejfájás kialakulását
- Potencianövelő-hatása jelentős
- Rosttartalma segít emésztési problémák esetén
Tudtad?
A Kis-Ázsiában és Törökországban elterjedt pisztácia kétlaki, lombhullató fa, ami olykor csak 6-8 év után hoz fürtökben érő termést – az általunk jól ismert zöld, ízes, csonthéjas gyümölcsöt. Maga a fa akár több száz évig is elélhet, a legendák szerint Szemiramisz híres függőkertjében is ismerték már. A pisztácia héja nem a pörkölés folyamata során nyílik ketté, hanem a természetes érési folyamat révén.
Receptek
Pisztácia fagylalt
Hozzávalók: 10 dkg natúr pisztácia, 5 ek cukor, 2,5 dl habtejszín, 2 dl tej, 1 kk rumaroma
Elkészítés: A pisztáciát ledaráljuk, a cukor felével karamellizáljuk, felöntjük a rumaromás tejjel, amíg felolvad a cukor. A tejszínt elkeverjük a többi cukorral, és miután a pisztáciás tej kihűlt, összekeverjük az egészet. Mélyhűtőbe tesszük, tálalás előtt hagyjuk egy kicsit fellazulni a fagyit.
Pisztáciás keksz
Hozzávalók: 100 g vaj 150 g cukor 2 tojás 1 tk vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 80 g pisztácia, 100 g aszalt vörös áfonya, 100 g csoki chips, 330 g liszt, fél csomag sütőpor
Elkészítés: a vajat felhabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd a masszába keverjük a vörös áfonyát, az aprított pisztáciát, csokit, végül a sütőporos lisztet. Golyókat formázunk a masszából, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd lelapítjuk őket, és előmelegített sütőben 10 perc alatt aranyszínűre sütjük a kekszeket 180 fokon.
Forrás: vitaminshop
Mennyire hasznos a pisztácia?
Ezek az előnyei és kockázatai
Több mint 300 000 éve fogyasztunk pisztáciát. De mennyire hasznosak ezek a diófélék?
A pisztácia számos egészségügyi előnnyel jár.
Fogyás és alacsonyabb vérnyomás. Egy 2020-as vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy 43 g pisztácia kalóriaszegény étrend mellett a vérnyomás és a testsúly jelentős csökkenésével járt. Emellett azok az emberek, akik pisztáciát ettek, kevesebb édességet és hozzáadott zsírt fogyasztottak.
Vércukorszint-szabályozás. A pisztáciafogyasztás az éhgyomri vércukorszint jelentős csökkenésével járt együtt, javítva az inzulinérzékenységet.
Javított lipidprofil. Egy 2023-as szisztematikus áttekintés és metaanalízis kimutatta, hogy a pisztácia fogyasztása pozitív hatással van a lipidprofilra, azaz a vér koleszterinszintjére és trigliceridszintjére. Emellett ezek a diófélék védenek a szívbetegségek kialakulása ellen is.
Javítja az agyműködést és a hangulatot. Egy 2024-es tanulmány kimutatta, hogy a pisztácia fogyasztása a kognitív teljesítmény javulásával és a hangulat javulásával járt együtt túlsúlyos fiatal felnőtteknél. Emellett csökkent a derékkörfogatuk, az összkoleszterinszintjük, az LDL-koleszterinszintjük és a trigliceridszintjük is.
Pozitív hatás a bélmikrobiótára. Egy 2014-es tudományos közlemény eredményei azt mutatták, hogy azoknál, akik 18 napon keresztül minden nap 85 g pisztáciát ettek, több jótékony baktérium volt a bélrendszerükben, mint azoknál, akik mandulát ettek a vizsgálat során.
Mint minden élelmiszernek, a pisztáciának is számos hátránya van.
Magas sótartalom. Ha 1/4 csészényinél többet eszünk, a nátrium mennyisége gyorsan megnő. Próbáljon meg odafigyelni az adagok méretére, amikor nassol.
Magas kalóriatartalom. Mindez azért, mert a pisztácia magas zsírtartalmú.
Veszélyes a vesebetegek számára. A pisztácia magas foszfortartalmú. Ez problémákat okozhat a vesebetegek számára.
Nagy mennyiségű FODMAP-ok az összetételében. A FODMAP-ok olyan típusú szénhidrátok, amelyeket az ember nem tud megemészteni. Ezért jobb, ha nem esznek pisztáciát azok, akiknek irritábilis bél szindrómájuk van. Ellenkező esetben gázképződéssel, hasi puffadással és a bélműködés esetleges megváltozásával kell számolnia.
Allergia kialakulásának lehetősége. Legyen óvatos a pisztácia fogyasztásával, ha allergiás a diófélékre.
Forrás: magyarhirlap