Pisztácia jótékony hatása és veszélyei a szervezetre

Pisztácia jótékony hatása és veszélyei a szervezetre

A pisztácia számos egészségügyi előnnyel jár

  • Fogyás és alacsonyabb vérnyomás. …
  • Vércukorszint-szabályozás. …
  • Javított lipidprofil. …
  • Javítja az agyműködést és a hangulatot. …
  • Pozitív hatás a bélmikrobiótára. …
  • Magas sótartalom. …
  • Magas kalóriatartalom. …
  • Veszélyes a vesebetegek számára.

Pisztácia, a királyok eledele

7000 éve még csak a kiváltságosoknak, vagyis az uralkodó osztálynak járt, ma azonban már minden földi halandó megvásárolhatja ezt a mennyei csemegét, amivel többet segítünk a szervezetünknek, mintha chips-et csipegetnénk.

Kínában nem véletlenül nevezik boldog magnak ezeket az apró, intenzív ízű zöld magokat, a héj mögül kikandikáló szemek valóban mosolygósnak tűnnek. Az egészséget és a szerencsét jelképezik abban a kultúrában, így előszeretettel adják ajándék gyanánt a legnagyobb nemzeti ünnepeken egymásnak.

Miért egészséges?

  • Mint a legtöbb olajos mag, a pisztácia is nagy mennyiségben tartalmaz olyan egészéges Omega-3 zsírsavakat, amelyek hozzájárulnak a szív- és az érrendszer egészségéhez és csökkentik a koleszterinszintet.
  • 20-féle vitamint és antioxidánsokat tartalmaz – valóságos vitaminbomba ez a szervezetünknek (kis mennyiségben fogyasztva).
  • Kalcium és foszfor tartalma a csontok és a fogak egészségét támogatja.
  • A benne lévő karotinoidok erősítik a látást és a szem egészségét hivatottak védeni.
  • A legújabb kutatások szerint véd a prosztatarák kialakulásával szemben
  • Arginin-tartalma jelentős, ami jelentős szerepet tölt be a szervezetünk anyagcsere-folyamataiban
  • Energiatartalma igen magas, ezért csínján kell bánni vele, legfeljebb 10 szemet érdemes fogyasztani belőle, hacsak nem vagyunk hízókúrán.
  • Stresszcsökkentő hatása jelentős, ezért diákoknak, túlhajszolt életet élő felnőtteknek kiemelten javallott
  • Jó hatással van a magas vérnyomásra, amennyiben rendszeresen, tehát legalább heti 4-5 alkalommal fogyasztunk belőle – fél maroknyi adagot
  • Antioxidáns-tartalmánál fogva rákmegelőző ételnek számít
  • Magas magnéziumtartalma csökkentheti a fejfájás kialakulását
  • Potencianövelő-hatása jelentős
  • Rosttartalma segít emésztési problémák esetén

Tudtad?

A Kis-Ázsiában és Törökországban elterjedt pisztácia kétlaki, lombhullató fa, ami olykor csak 6-8 év után hoz fürtökben érő termést – az általunk jól ismert zöld, ízes, csonthéjas gyümölcsöt. Maga a fa akár több száz évig is elélhet, a legendák szerint Szemiramisz híres függőkertjében is ismerték már. A pisztácia héja nem a pörkölés folyamata során nyílik ketté, hanem a természetes érési folyamat révén.

Receptek

Pisztácia fagylalt

Hozzávalók: 10 dkg natúr pisztácia, 5 ek cukor, 2,5 dl habtejszín, 2 dl tej, 1 kk rumaroma

Elkészítés: A pisztáciát ledaráljuk, a cukor felével karamellizáljuk, felöntjük a rumaromás tejjel, amíg felolvad a cukor. A tejszínt elkeverjük a többi cukorral, és miután a pisztáciás tej kihűlt, összekeverjük az egészet. Mélyhűtőbe tesszük, tálalás előtt hagyjuk egy kicsit fellazulni a fagyit.

Pisztáciás keksz

Hozzávalók: 100 g vaj 150 g cukor 2 tojás 1 tk vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 80 g pisztácia, 100 g aszalt vörös áfonya, 100 g csoki chips, 330 g liszt, fél csomag sütőpor

Elkészítés: a vajat felhabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd a masszába keverjük a vörös áfonyát, az aprított pisztáciát, csokit, végül a sütőporos lisztet. Golyókat formázunk a masszából, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd lelapítjuk őket, és előmelegített sütőben 10 perc alatt aranyszínűre sütjük a kekszeket 180 fokon.

Forrás: vitaminshop

Mennyire hasznos a pisztácia?

Ezek az előnyei és kockázatai

Több mint 300 000 éve fogyasztunk pisztáciát. De mennyire hasznosak ezek a diófélék?

A pisztácia számos egészségügyi előnnyel jár.

Fogyás és alacsonyabb vérnyomás. Egy 2020-as vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy 43 g pisztácia kalóriaszegény étrend mellett a vérnyomás és a testsúly jelentős csökkenésével járt. Emellett azok az emberek, akik pisztáciát ettek, kevesebb édességet és hozzáadott zsírt fogyasztottak.

Vércukorszint-szabályozás. A pisztáciafogyasztás az éhgyomri vércukorszint jelentős csökkenésével járt együtt, javítva az inzulinérzékenységet.

Javított lipidprofil. Egy 2023-as szisztematikus áttekintés és metaanalízis kimutatta, hogy a pisztácia fogyasztása pozitív hatással van a lipidprofilra, azaz a vér koleszterinszintjére és trigliceridszintjére. Emellett ezek a diófélék védenek a szívbetegségek kialakulása ellen is.

Javítja az agyműködést és a hangulatot. Egy 2024-es tanulmány kimutatta, hogy a pisztácia fogyasztása a kognitív teljesítmény javulásával és a hangulat javulásával járt együtt túlsúlyos fiatal felnőtteknél. Emellett csökkent a derékkörfogatuk, az összkoleszterinszintjük, az LDL-koleszterinszintjük és a trigliceridszintjük is.

Pozitív hatás a bélmikrobiótára. Egy 2014-es tudományos közlemény eredményei azt mutatták, hogy azoknál, akik 18 napon keresztül minden nap 85 g pisztáciát ettek, több jótékony baktérium volt a bélrendszerükben, mint azoknál, akik mandulát ettek a vizsgálat során.

Mint minden élelmiszernek, a pisztáciának is számos hátránya van.

Magas sótartalom. Ha 1/4 csészényinél többet eszünk, a nátrium mennyisége gyorsan megnő. Próbáljon meg odafigyelni az adagok méretére, amikor nassol.

Magas kalóriatartalom. Mindez azért, mert a pisztácia magas zsírtartalmú.

Veszélyes a vesebetegek számára. A pisztácia magas foszfortartalmú. Ez problémákat okozhat a vesebetegek számára.

Nagy mennyiségű FODMAP-ok az összetételében. A FODMAP-ok olyan típusú szénhidrátok, amelyeket az ember nem tud megemészteni. Ezért jobb, ha nem esznek pisztáciát azok, akiknek irritábilis bél szindrómájuk van. Ellenkező esetben gázképződéssel, hasi puffadással és a bélműködés esetleges megváltozásával kell számolnia.

Allergia kialakulásának lehetősége. Legyen óvatos a pisztácia fogyasztásával, ha allergiás a diófélékre.

Forrás: magyarhirlap