Fokhagyma – a természetes antibiotikum ereje
A népi megfigyelések alapja, hogy a fokhagyma természetes antibiotikum, elpusztítja a szervezetbe kerülő vírusok, gombák és baktériumok jelentős részét, megszünteti a fertőzéseket és gyulladásokat. Hatékony rákellenes szer, immunerősítő és antioxidáns, óvja a szívet és az érrendszert, valamint kiváló méregtelenítő.
Fokhagyma – a természetes antibiotikum ereje
A fokhagyma (Allium sativum) az egyik legismertebb és legsokoldalúbb gyógyhatású növény, amelyet nemcsak fűszerként, hanem évszázadok óta gyógynövényként is használnak. Illata erőteljes, íze markáns – de ami még fontosabb: egészségre gyakorolt hatásai kiemelkedők. Lássuk, mit érdemes tudni róla!
Gyógyhatásai
A fokhagyma gyógyerejét főként allicin nevű hatóanyagának köszönheti, amely akkor szabadul fel, amikor a fokhagymát összezúzzuk vagy felaprítjuk.
Természetes antibiotikum
A fokhagyma antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes hatású. Képes legyőzni számos kórokozót anélkül, hogy a szervezet jótékony baktériumait károsítaná.
Érrendszeri támogatás
Csökkenti a vérnyomást, szabályozza a koleszterinszintet, javítja a vérkeringést. Érelmeszesedés ellen is alkalmazható, segít megelőzni a szívinfarktust és a stroke-ot.
Immunrendszer-erősítő
A fokhagyma rendszeres fogyasztása serkenti az immunrendszert, így ellenállóbbá tesz a megfázásokkal, influenzával és fertőzésekkel szemben.
Vércukorszint szabályozása
Segíthet a vércukorszint egyensúlyban tartásában, ezért cukorbetegeknek is hasznos lehet a fogyasztása (természetesen orvosi felügyelet mellett).
Gyulladáscsökkentő
Alkalmas ízületi gyulladások enyhítésére, és segít csökkenteni a szervezetben jelen lévő krónikus gyulladást.
Rákmegelőző hatás
Egyes kutatások szerint a fokhagyma rendszeres fogyasztása csökkentheti a vastagbél-, gyomor- és prosztatarák kialakulásának esélyét.
Felhasználása a háztartásban
Nyersen
A legerősebb hatóanyag-tartalom nyersen van jelen, például mézzel keverve kiváló immunerősítő.
Fokhagymatea (meghűlésre)
Hozzávalók:
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl forró víz
egy kevés citromlé
méz ízlés szerint
Elkészítés:
A megtört fokhagymát leöntjük forró vízzel, lefedve 10 percig állni hagyjuk. Leszűrés után ízesítjük citrommal, mézzel. Naponta 1-2 csésze fogyasztható megfázás idején.
Fokhagymaolaj (külső használatra)
Hozzávalók:
1 fej fokhagyma
2 dl olívaolaj
Elkészítés:
A zúzott fokhagymát belekeverjük az olajba, majd pár napig állni hagyjuk, hűvös helyen. Fülgyulladás, izomfájdalom esetén külsőleg alkalmazható (nem belső használatra!).
Fokhagymás méz immunerősítésre
Hozzávalók:
6-8 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál méz
Elkészítés:
A fokhagymát apróra vágjuk vagy zúzzuk, mézbe keverjük, jól záródó üvegben tároljuk. Naponta egy kiskanállal fogyasztható.
Érdekesség
A fokhagyma már az ókori Egyiptomban is ismert volt: a piramisépítők étrendjében rendszeresen szerepelt, hogy erőt és állóképességet nyerjenek. A magyar népi gyógyászatban „vértisztítóként” is számon tartották, és védelmet tulajdonítottak neki „mindenféle nyavalyák” ellen.
Mire figyeljünk?
A fokhagyma erős hatású! Nagy mennyiségben gyomorpanaszokat okozhat, ezért éhgyomorra ne fogyasszuk rendszeresen. Vérhígító hatása miatt műtét előtt legalább egy héttel érdemes elhagyni a használatát.
Összegzés:
A fokhagyma egy valódi kincs a konyhában és a természet patikájában egyaránt. Ha rendszeresen fogyasztjuk – akár nyersen, akár teaként vagy mézben –, sokat tehetünk az egészségünk védelméért.
Forrás: ezatutioldal