Fokhagyma – a természetes antibiotikum ereje

Fokhagyma – a természetes antibiotikum ereje

A népi megfigyelések alapja, hogy a fokhagyma természetes antibiotikum, elpusztítja a szervezetbe kerülő vírusok, gombák és baktériumok jelentős részét, megszünteti a fertőzéseket és gyulladásokat. Hatékony rákellenes szer, immunerősítő és antioxidáns, óvja a szívet és az érrendszert, valamint kiváló méregtelenítő.

Fokhagyma – a természetes antibiotikum ereje

A fokhagyma (Allium sativum) az egyik legismertebb és legsokoldalúbb gyógyhatású növény, amelyet nemcsak fűszerként, hanem évszázadok óta gyógynövényként is használnak. Illata erőteljes, íze markáns – de ami még fontosabb: egészségre gyakorolt hatásai kiemelkedők. Lássuk, mit érdemes tudni róla!

Gyógyhatásai

A fokhagyma gyógyerejét főként allicin nevű hatóanyagának köszönheti, amely akkor szabadul fel, amikor a fokhagymát összezúzzuk vagy felaprítjuk.

Természetes antibiotikum

A fokhagyma antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes hatású. Képes legyőzni számos kórokozót anélkül, hogy a szervezet jótékony baktériumait károsítaná.

Érrendszeri támogatás

Csökkenti a vérnyomást, szabályozza a koleszterinszintet, javítja a vérkeringést. Érelmeszesedés ellen is alkalmazható, segít megelőzni a szívinfarktust és a stroke-ot.

Immunrendszer-erősítő

A fokhagyma rendszeres fogyasztása serkenti az immunrendszert, így ellenállóbbá tesz a megfázásokkal, influenzával és fertőzésekkel szemben.

Vércukorszint szabályozása

Segíthet a vércukorszint egyensúlyban tartásában, ezért cukorbetegeknek is hasznos lehet a fogyasztása (természetesen orvosi felügyelet mellett).

Gyulladáscsökkentő

Alkalmas ízületi gyulladások enyhítésére, és segít csökkenteni a szervezetben jelen lévő krónikus gyulladást.

Rákmegelőző hatás

Egyes kutatások szerint a fokhagyma rendszeres fogyasztása csökkentheti a vastagbél-, gyomor- és prosztatarák kialakulásának esélyét.

Felhasználása a háztartásban

Nyersen

A legerősebb hatóanyag-tartalom nyersen van jelen, például mézzel keverve kiváló immunerősítő.

Fokhagymatea (meghűlésre)

Hozzávalók:
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl forró víz
egy kevés citromlé
méz ízlés szerint

Elkészítés:
A megtört fokhagymát leöntjük forró vízzel, lefedve 10 percig állni hagyjuk. Leszűrés után ízesítjük citrommal, mézzel. Naponta 1-2 csésze fogyasztható megfázás idején.

Fokhagymaolaj (külső használatra)

Hozzávalók:
1 fej fokhagyma
2 dl olívaolaj

Elkészítés:
A zúzott fokhagymát belekeverjük az olajba, majd pár napig állni hagyjuk, hűvös helyen. Fülgyulladás, izomfájdalom esetén külsőleg alkalmazható (nem belső használatra!).

Fokhagymás méz immunerősítésre

Hozzávalók:
6-8 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál méz

Elkészítés:
A fokhagymát apróra vágjuk vagy zúzzuk, mézbe keverjük, jól záródó üvegben tároljuk. Naponta egy kiskanállal fogyasztható.

Érdekesség

A fokhagyma már az ókori Egyiptomban is ismert volt: a piramisépítők étrendjében rendszeresen szerepelt, hogy erőt és állóképességet nyerjenek. A magyar népi gyógyászatban „vértisztítóként” is számon tartották, és védelmet tulajdonítottak neki „mindenféle nyavalyák” ellen.

Mire figyeljünk?

A fokhagyma erős hatású! Nagy mennyiségben gyomorpanaszokat okozhat, ezért éhgyomorra ne fogyasszuk rendszeresen. Vérhígító hatása miatt műtét előtt legalább egy héttel érdemes elhagyni a használatát.

Összegzés:

A fokhagyma egy valódi kincs a konyhában és a természet patikájában egyaránt. Ha rendszeresen fogyasztjuk – akár nyersen, akár teaként vagy mézben –, sokat tehetünk az egészségünk védelméért.

Forrás: ezatutioldal