A C-vitamin hiánya sokféle tünetet okozhat, de akár túl is adagolhatjuk

A C-vitamin hiánya sokféle tünetet okozhat, de akár túl is adagolhatjuk

A C-vitamin egy vízben oldódó antioxidáns vitamin. Mivel a szervezetünk nem termeli, így szükség van annak bevitelére, pótlására. A legtöbb zöldség és gyümölcs nagy mennyiségben tartalmazza, így érdemes mindennap ezeket a táplálékokat fogyasztani, hogy feltöltsük szervezetünk C-vitamin-raktárait.

Amennyiben nincs elegendő C-vitamin a szervezetünkben, akkor hiány alakul ki, ami pedig sok egészségi problémát és betegséget okozhat: például ilyen a skorbut, a szív- és érrendszeri betegségek, az immungyengeség, a fokozott fogínyvérzés. A kollagéntermelés is csökken, ami pedig még látványosabbá teszi az öregedési folyamatokat, hiszen C-vitamin és kollagén hiányában a bőr gyorsabban ráncosodik, és sokat veszít a rugalmasságából.

Miért is olyan hasznos és fontos ez az antioxidáns vitamin? A C-vitamin jelentősen csökkenteni tudja a szervezetben a szabad gyökök felhalmozódását, ily módon csökkenti az oxidatív stressz kockázatait, amely pedig nagyon sokféle betegség okozója lehet. Ezen kívül segít az immunrendszer megerősítésében. Csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást, amely pedig nagy szerepet játszik olyan krónikus betegségek kialakulásában, mint a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések.

A C-vitamin a húgysavszintet is csökkenti, ezzel pedig a köszvény nevű betegség esélye csökken jelentősen.

Ha elegendő C-vitamint fogyasztunk, akkor a szervezetben megemelkedik a vas szintje is. Ez azért nagyon lényeges, mert a vas oxigént szállít a szervezetben. Ha valaki köszvényben szenved, akkor nemcsak a fájdalommal, hanem a gyulladással is meg kell küzdenie.

A C-vitamin nagy szerepet játszik az immunitás fokozásában. Aktívan részt vesz a fehérvérsejtek termelődésében, amelyek viszont nagyon eredményesen harcolnak a kórokozókkal szemben, így védve meg bennünket a különféle fertőzésektől és betegségektől.

Ha fokozódik a szervezetünkben az oxidatív stressz, akkor ez megnöveli a demencia kialakulásának kockázatait. A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely segít az oxidatív stressz csökkentésében, és így a demencia kialakulásának kockázata is csökken.

A C-vitamin más krónikus betegségek megelőzésében is a segítségünkre lehet: ilyen például a szívbetegség, a cukorbetegség, az ízületi gyulladás és a rákos megbetegedések.

Vannak bizonyos embercsoportok, amelyek jobban ki vannak téve a C-vitamin hiányának: például azok, akik nem fogyasztanak elegendő zöldséget és gyümölcsöt, az idősebbek, azok, akik mértéktelenül fogyasztanak alkoholt és akik nem vesznek magukhoz tápláló, tápanyagokban bővelkedő ételeket. C-vitamin-hiányban szenvedhetnek a depressziós emberek, illetve azok, akiknek nem jó az emésztésük, illetve a szervezetük nem szívja fel és hasznosítja kellőképpen a tápanyagokat, valamint a gyakori hasmenés is oka lehet ennek a vitaminhiánynak. Műtétet követően is csökken a C-vitamin-szint.

Tudtad, hogy a C – vitamin túladagolás veszélyes lehet?

Igaz, hogy a C-vitamin-felesleg kiürül a szervezetből, ennek ellenére a nagy mennyiségű bevitele különféle tüneteket okozhat, például hányingert, gyomorgörcsöt, fejfájást, fáradtságot, vesekövet, hasmenést.

A friss gyümölcsök és zöldségek sok C-vitamint tartalmaznak. Ha egyes zöldségeket nem fogyaszthatunk nyersen, ügyeljünk arra, hogy csak roppanósan puhára pároljuk azokat.

Forrás: gyogyszernelkul