Kedvenc makarónim titka, házi szósz, minden káros adalékanyag nélkül

Kedvenc makarónim titka, házi szósz, minden káros adalékanyag nélkül

Már régóta imádom a makarónit, de mindig, volt egy kis problémám, a tészták elfogyasztása után gyakran fájt a hasam, vagy legalább is azt hittem, hogy a tészta az oka, a hasfájásnak. Próbáltam mindent, rengeteg fajta tésztát kipróbáltam, hátha valamelyik tészta jó lesz. Sokszor hiába a gondos előkészület, a végeredmény után mindig csalódott voltam.

Tegnap azonban újra kedvet kaptam ahhoz, hogy elkészítsem a kedvenc ételemet, a makarónit. Minden hozzávalót előkészítettem, a tésztát, a húst, a zöldségeket, a fűszereket. Csak akkor vettem észre, hogy a szokásos ételízesítők, mint a Knorr Milánói makaróni alap, vagy a Maggi Milánói fix, nincsenek itthon. Eleinte csalódott voltam, mert megszoktam a megszokott ízt, de gyorsan rájöttem, hogy ez lehet a lehetőség, hogy kiderítsem, mi okozza a kellemetlenséget a hasamban.

200 forintos forgalmi érme emlékváltozata magyarerme,hu

Szerencsére volt itthon egy kis üveg sűrített paradicsom és néhány friss paradicsom, így elkészítettem a saját makaróni szószomat. Közben a tésztát megfőztem, majd ráöntöttem a frissen elkészült szószt. Kiszedtem egy tányérra, hogy kicsit hűljön, és izgatottan kóstoltam meg az első falatot. Meglepő módon minden tökéletes volt: a szósz íze finom, gazdag, a tészta tökéletesen elkészült, és ami a legfontosabb, a hasam nem jelzett semmilyen kellemetlenséget.

Ahogy ettem, rájöttem, nem a tésztától fájt a hasam eddig, hanem a kész makaróni alapok egyes összetevőitől, amelyek valószínűleg irritálták a gyomromat. Ez a felfedezés igazi öröm volt számomra, hiszen most már bátran készíthetek makarónit anélkül, hogy tartanom kellene a fájdalomtól.

Rubik kocka érmepár magyarerme.hu

Ez megtanított arra, hogy néha a legegyszerűbb, házi elkészítésű változat a legjobb. Nincs szükség előre csomagolt alapokra, csak friss, természetes összetevőkre és egy kis szeretetre az étel elkészítése során.

Házias makaróni szósz recept

Hozzávalók a makaróni szószhoz:

  • 30–40 dkg darált hús
  • 4 db kisebb répa, lereszelve
  • 1 db vöröshagyma, apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 4 db friss paradicsom, feldarabolva
  • 1 kis üveg sűrített paradicsom
  • 20–30 dkg bacon
  • 1 kis kanál őrölt pirospaprika
  • Tetszés szerinti fűszereksó, bazsalikon, oregánó …
  • Kis olaj a sütéshez
  • Opció: 4–5 fej gomba, ha szeretnénk

Hazai Megyék, Vármegyék érme sor, magyarerme.hu

Elkészítés:

  1. A bacont serpenyőben külön megpirítom, majd félreteszem.
  2. A vöröshagymát és fokhagymát kis olajon üvegesre pirítom.
  3. Hozzáadom a darált húst, és addig sütöm, amíg barnulni kezd.
  4. Beleteszem a reszelt répát és a feldarabolt paradicsomot, majd hozzáöntöm a sűrített paradicsomot.
  5. Fűszerezem pirospaprikával, egyébb fűszerekkel, és kis lángon összefőzöm, amíg a szósz sűrű és ízletes lesz.
  6. Ha használunk gombát, azt is ekkor adjuk hozzá, és pár percig főzzük.
  7. A főtt tésztára ráöntöm a kész szószt, majd hozzákeverem a pirított bacont.
  8. Tálalás előtt hagyom egy kicsit hűlni, majd jóízüen elfogyasztom.

100 forintos emlékérmek, érme szett, magyarerme.hu

Összefoglaló

A házi makaróni szósz elkészítése nemcsak ízletesebb, de a gyomromnak is kíméletesebb. A készen vásárolt makaróni alapok bizonyos összetevői irritálhatják a hasat, így érdemes friss alapanyagokból készíteni a szószt. A házi szósz lehetőséget ad arra, hogy minden összetevőt ellenőrizzünk, és a kedvenc ízeket személyre szabjuk.

💎 impulz.hu