Az olívabogyó jótékony hatásai
Az olívabogyó jótékony hatásai közé tartozik az emésztés javítása, a gyulladások csökkentése, a szív- és érrendszer védelme, valamint az antioxidáns védelem biztosítása a test számára. Rosttartalma révén hozzájárul a bélrendszer egészségéhez, míg polifenoljai és vitaminjai (pl. E-vitamin) védik a sejteket az oxidatív stressztől és csökkentik a krónikus betegségek kockázatát.
Ajándékozz füstölőt, füstölő kelléket –csomagker.hu
Emésztés és méregtelenítés
- Rosttartalom: Az olívabogyóban lévő rostok segítik a bélrendszer működését, tisztítják a beleket és javítják az emésztést.
- Méregtelenítés: Segít a szervezetben felhalmozódott méreganyagok eltávolításában.
- Epe- és hasnyálmirigy-serkentés: Serkenti az epe és a hasnyálmirigy hormonjainak termelését, ami szintén támogatja az emésztést.
Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatás
Antioxidánsok: Gazdag polifenolokban és E-vitaminban, amelyek semlegesítik a sejteket károsító szabad gyököket.
Gyulladáscsökkentés: A benne található polifenolok (pl. hidroxi-tirozol) gyulladáscsökkentő hatással bírnak, védenek a gyomorhurut és fekélyek ellen.
Mária aranyforintja – magyarerme.hu
Szív- és érrendszer egészsége
- Telítetlen zsírsavak: Az olívabogyóban található telítetlen zsírsavak segítenek megelőzni a zsírok lerakódását az érfalakon, védik az érszerkezetet a meszesedéstől.
- Vérnyomáscsökkentés: Hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentéséhez.
- Trombózis megelőzés: Segíthet a trombózis (véralvadék-képződés) megelőzésében.
Egyéb hatások
Vitaminok: Tartalmaz A-, D-, E-vitamint, valamint béta-karotint, amelyek fontosak a látás, az immunrendszer és a bőr egészségéhez.
Antibakteriális hatás: Egyes olívabogyóban található vegyületek elpusztíthatják a gyomor- és felső légúti fertőzéseket okozó baktériumokat.
Anyagcsere és fogyókúra: Segít fokozni az anyagcserét, gyorsabban eltelít, így támogathatja a fogyókúrát.
Mentális egészség: A benne lévő polifenolok javíthatják a memóriát és csökkenthetik a demencia és az Alzheimer-kór kockázatát.
100 forintos emlékérmek, érme szett – magyarerme.hu
Az olívabogyó jótékony hatásai
A hagyományos kínai orvoslás szerint az olívabogyó jellege semleges, íze savanyú, keserű és édes, képes gyógyítani a hőség által okozott köhögést, garatfájdalmat, enyhíti a másnaposságot, vérzés és epilepszia esetén is használható. Az olívabogyó fogyasztása az alábbi öt előnnyel rendelkezik:
1. Gazdag élelmi rostokban, elősegíti az emésztést, serkenti a gyomor mozgását.
2. Magas a kalciumtartalma, hozzájárul a csontok egészségéhez, illetve erősíti a csontokat.
3. Gazdag C-vitaminban, előmozdítja az anyagcserét.
4. A benne található olíva polifenolok védik az emésztőrendszer funkcióit.
5. Mint „természetes rágógumi”, az olívabogyó serkenti a nyálkiválasztást, nedvesíti a szárazságot, elűzi a hőséget, illetve méregtelenít.
Hazai Megyék, Vármegyék érme sor – magyarerme.hu
Összefoglalva
Az olívabogyó jótékony hatásai közé tartozik az antioxidánsok, vitaminok (A, E, D, K) és ásványi anyagok (kalcium, vas, magnézium), emésztést segítő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns tulajdonságai, valamint szív- és érrendszeri előnyei, mint a koleszterinszint szabályozása és a trombózis megelőzése. Emellett a rosttartalma segíthet a bélrendszer méregtelenítésében és a székrekedés enyhítésében, az egészséges zsírsavak pedig hozzájárulnak a teltségérzet fenntartásához és az anyagcsere serkentéséhez.