Ebéd és vacsora 1 főre 20 perc alatt

Ebéd és vacsora 1 főre 20 perc alatt

Kicsit elgondolkodtam milyen sokan nem főznek otthon, hanem rendelik az ebédet. Munka mellett ez talán még érthető, de a nyugdíjasok nagy része is rendeli az ebédet. Éveken át én is rendeltem az ebédet, de valami nem stimmelt. Rájöttem, hogy nem az igazi, nem azok az ízek, amiket szeretek, nem adja vissza az étel otthonos ízvilágát. Sokszor nem ízlett, de megettem, mert enni kell. Sok esetben előfordult, hogy rosszúl voltam a rendelt ételtől, fájt, égett a hasam, vagy beindult az émelygés, hányinger, reflux.

Pár éve ismét visszatértem a főzéshez, jó időtöltés, mivel nyugdíjas vagyok. Azóta nem fáj a hasam, nincs émelygés, hasfájás. Igaz nagyon keveset töltök főzéssel, mert gyors egészséges ételeket készítek. Álltalában 3 napra főzök és így nem kell minden nap főzni.

A mai ebédet és vacsorát szeretném megosztani (ma egy napra főztem), hogy lásd milyen egyszerű 20 perc alatt elkészíteni egybe az ebédet és a vacsorát.

A mai nap lazacot sütöttem, fokhagymás, almás rizzsel.

Egy kis lábasban vizet melegítek, közben a serpenyőbe kis olívaolaj és felteszem a tűzhelyre melegedni, utána a lazac egyik felét besózom, a másik felét sózom , fűszerezem, sóval, bors, bazsalikom. A víz forr beleteszem a zacskós rizst, serpenyőben az olaj meleg és a lazac fűszerezett felét sütöm először 5 percig, majd a másik felét 5 percig, én az oldalait megsütöm 2-3 perc.

Kész a lazac kiszedem a serpenyőből egy tányérba, a serpenyőben lévő olajhoz teszek két gerezd fokhagymát és egy meghámozott almát apróra vágva és kicsit megpirítom, és félreteszem, amikor kész a rizs beleteszem a serpenyőbe és a fokhagymával és az almával pirítom egy kicsit és tálalom.

A lazacot megfelezem az egyik felét megeszem ebédre, a másik felét elteszem vacsorára.

Az ebédnél a tálalásnál a lazac és a ríz mellé teszek pár olívabogyót és a kedvenc lekváromból pár kanállal, lehet banán karikákat is. Most olívabogyóval és füge lekvárral ettem, mert az egyik nagyon kedves barátomtól kaptam, fügelekvárt.

A ebéd

Vacsora

Ugyanezt elkészíthető csirkecombbal, egy egész csirkecombot ketté vágsz és elég 2 étkezésre és az is hamar kész van.

Tipp!

Ha három napra megfőzöd az ebédet, ami 1 órát igényel, sokkal olcsóbb mintha rendelnéd az ebédet.

Ha rendeled az ebédet, az 2.500-3.000 forint körül van naponta, három napra az 7.500-9.000 forint, 1 kg csirkecomb 1.300 forint, 1 doboz zacskós rizs 600 forint, ha tepsibe sütöd más nem kell, csak olaj és fűszerek. Meg van 3 napra az ebéd és vacsora 1 főre 2.000 forintból.Mert 1 kiló egész csirkecomb kb. négy darab, ezért kijön az ebéd és a vacsora is egész comból, ha megfelezed. Közben csinálhatsz pörköltet ugyan csak 3 napra, sertést, pulykát ugyan úgy, hogy változatos legyen.

Egy hónapra lebontva 10 alkalommal kell főznöd, az egy hónapban 10-12 öra, kiadás 20.000 forint ebédre és vacsorára, de vegyünk 25.000 forintot a köretekre, hogy változatos legyen.

Ha rendeled az ebédet, 30 nap az 75.000-90.000 forint érdemes elgondolkodni, főleg a nyugdíjasoknak. (50.000-75.000 forintot sporolhatsz/fő/hó)