Az öregedést lassítható élelmiszerek és vitaminok, egy szóval antioxidánsok
Az öregedés lassítható antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerek és vitaminok fogyasztásával, mint a bogyós gyümölcsök, a narancs és mandarinsárga (C-vitamin), a dió, a gránátalma, a rezveratrol és a kakaó. Ezek az antioxidánsok semlegesítik a sejteket károsító szabadgyököket, csökkentik a gyulladást, és elősegítik a szív- és érrendszer, valamint az agy egészségét, ezáltal hozzájárulva a sejtek fiatalodásához és a szervezet általános jóllétéhez.
Antioxidánsokban gazdag élelmiszerek
Bogyós gyümölcsök: Az áfonya, szeder, málna és eper magas antioxidáns-, C-vitamin- és antocianintartalmuk miatt csökkentik a gyulladást, javítják az agyműködést és kedvezően hatnak a szív- és érrendszerre.
Citrusfélék A narancs és a mandarin sok C-vitamint tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van a keringésre, és elősegíti a sebgyógyulást.
Mandula: A mandula számos jótékony hatással bír: gazdag E-vitaminban, rostban, fehérjében és egészséges zsírokban, ami jót tesz a szívnek, az agynak és az emésztésnek, valamint csökkentheti a koleszterinszintet és segíthet a vércukorszint szabályozásában. Emellett erősíti a csontokat és az idegeket, hidratálja a bőrt, és antioxidáns tartalma révén csökkenti az oxidatív stresszt. Azonban magas energiatartalma miatt mérsékelten fogyasztandó, a javasolt napi adag 25-50 gramm. Az E-vitaminban és más fitonutriensekben gazdag mandula kiváló antioxidáns forrás, amely védi a sejteket az oxidatív stressztől.
Dió: A dió rendszeres fogyasztása pozitívan hat az egészségre, gazdag omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban és vitaminokban, így támogatja a szív- és érrendszer egészségét, javítja a memóriát, csökkenti a gyulladásokat és segíti az emésztést. Emellett jótékony hatással lehet a vércukorszintre, a bélrendszerre és a kognitív funkciókra is. Az antioxidánsok és az omega-3 zsírsavak javítják a kognitív képességeket és a memóriát. Különféle vitaminokat (E-vitamin), ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, cink) és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert és csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az Alzheimer-kór kockázatát.
Gránátalma: Rendkívül gazdag antioxidánsokban, K-vitaminban, folátban, káliumban és C-vitaminban, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a szervezet méregtelenítéséhez.
Szőlő :A rezveratrol nevű polifenol antioxidáns révén elősegítheti a sejtek védelmét a környezeti stresszel szemben, csökkenti a “rossz” koleszterint és támogatja az erek rugalmasságát.
Étcsokoládé: Magas kakaótartalmú (legalább 70%) étcsokoládéban lévő polifenolok antioxidáns hatásúak, jótékonyan befolyásolják a vér viszkozitását és a szív- és érrendszeri egészséget.
Antioxidáns vitaminok és kiegészítők
C-vitamin: Az antioxidánsok közé tartozik, lassítja a bőr öregedését, és védi a sejteket.
E-vitamin: Támogatja az immunrendszer működését és a gyulladás szabályozását.
Kurkumin: Erős antioxidáns, ami sejtvédő hatású.
Koenzim Q10 (CoQ10): A szervezet által termelt antioxidáns, amely védi a sejteket.
Fisetin: Flavonoid vegyület, amely elpusztíthatja az elöregedett sejteket.
Hogyan hatnak az antioxidáns?
Szabadgyökök semlegesítése: Az antioxidánsok megkötik és semlegesítik a szervezetben termelődő, sejtkárosító szabadgyököket.
Gyulladáscsökkentés: Az antioxidánsok csökkenthetik a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, amelyek hozzájárulnak az öregedéshez.
Telomer védelem: A rostban gazdag étrend és a diófélék fogyasztása hozzájárulhat a telomerek (a kromoszómák végei) hosszának megőrzéséhez, ami szintén az öregedés lassítását segíti elő.
Az öregedést lassítható antioxidánsok
Az antioxidánsok olyan molekulák, mint a vitaminok (pl. C- és E-vitamin), ásványi anyagok (pl. cink, szelén) és növényi vegyületek (pl. flavonoidok), amelyek a szervezetben keletkező káros, reaktív molekulákat, a szabad gyököket semlegesítik. Ezzel védik a sejteket, a fehérjéket, a DNS-t és a szöveteket az oxidatív stressz okozta károsodástól, ami hozzájárulhat az öregedéshez és számos betegség kialakulásához. Legjobb forrásaik a zöldségek, gyümölcsök, magvak és diófélék.
Hogyan működnek az antioxidánsok?
A szervezetben folyamatosan keletkeznek szabad gyökök, amelyek elektronlopó láncreakciót indítanak el, és károsítják a sejteket. Az antioxidánsok ezeknek a szabad gyököknek „ajándékoznak” egy elektront, ezzel megszakítják a láncreakciót, stabilizálva őket.
Mik az antioxidánsok?
Az antioxidánsok heterogén vegyületcsoportot alkotnak, melyek lehetnek:
- Vitaminok: C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin.
- Ásványi anyagok és nyomelemek: Cink, szelén, vas, króm.
- Növényi vegyületek: Karotinoidok, flavonoidok, polifenolok, lignánok.
Hol találhatók meg az antioxidánsok?
Az antioxidánsok legfontosabb és legjobb forrásai a:
- Gyümölcsök: Különösen a bogyós gyümölcsök, a narancs, a goji bogyó.
- Zöldségek: Élénk színű zöldségek, zöld leveles zöldségek.
- Magvak és diófélék .
- Egyéb források: Tea, kávé, csokoládé.
Miért fontosak az antioxidánsok?
Sejtvédelem: Semlegesítik a káros szabad gyököket, így megvédik a sejteket, a DNS-t és a szöveteket.
Öregedés lassítása: Késleltetik a sejtek öregedését és a bőr öregedésével kapcsolatos folyamatokat, mint a ráncok és a pigmentfoltok.
Immunrendszer támogatása: Erősítik az immunrendszert azáltal, hogy semlegesítik a sejteket károsító szabad gyököket.
Szív- és érrendszer védelme: Hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez.
Szem egészsége: Támogatják a jó látást és a szem erősségét.
Antioxidáns-források
Az antioxidáns valójában nem az anyag neve, sokkal inkább azt írja le, hogy milyen hatást képes kifejteni. Úgy gondolják, hogy több száz, sőt valószínűleg több ezer vegyület képes fellépni antioxidánsként viselkedni. Mindegyiknek megvan a maga szerepe, és kölcsönhatásba léphet másik antioxidánsokkal, hogy segítse a szervezet hatékony működését.
A külső forrásból származó antioxidánsok többek között a következők:
- A-vitamin,
- C-vitamin,
- E-vitamin,
- béta-karotin,
- likopin,
- lutein,
- szelén,
- mangán,
Élelmiszerek, amelyekről úgy gondolják, hogy jó antioxidáns források:
- padlizsán,
- hüvelyesek, például fekete- vagy vesebab,
- zöld tea,
- vörös szőlő,
- étcsokoládé,
- gránátalma,
- áfonya,
- alma,
- brokkoli,
- spenót,
- lencse,
- citrusfélék,
- paradicsom,
- bogyós gyümölcsök,
- olajos magvak,
- csipkebogyó,
- gyömbér,
- goji bogyó.
Az élénk színű ételek tartalmazzák a legtöbb antioxidánst.
Forrás: supergreens, internet
NAD+ az öregedés ellen >>
A sejtek öregedésének lassítása – NAD+ >>