đżEmĂ©sztĂ©st tĂĄmogatĂł teakeverĂ©k – HĂĄzilag đż
SokunknĂĄl elĆfordul, hogy a gyomor nehezen emĂ©szti meg az Ă©telt, puffadĂĄs, gyomorĂ©gĂ©s vagy reflux jelentkezik. Egy jĂłl összeĂĄllĂtott gyĂłgynövĂ©nykeverĂ©k termĂ©szetes mĂłdon segĂthet a bĂ©lmozgĂĄs Ă©s az emĂ©sztĂ©s tĂĄmogatĂĄsĂĄban, csökkentheti a kellemetlen tĂŒneteket, Ă©s nyugtatĂł hatĂĄssal van a gyomorra. Az alĂĄbbi teakeverĂ©k olyan gyĂłgynövĂ©nyekbĆl ĂĄll, amelyek itthon könnyen beszerezhetĆk, otthon könnyen elkĂ©szĂthetĆk, összekeverhetĆk Ă©s hatĂĄsuk enyhitheti a panaszokat.
MinĂ©l könnyebben összeĂĄllĂthatĂł legyen Ă©s ne kelljen mĂ©rleggel mĂ©ricskĂ©lni, ezĂ©rt evĆkanĂĄlban adom meg a mennyisĂ©get.
đ§ȘĂsszetevĆk 100 g-hoz
| ĂsszetevĆ | MennyisĂ©g (g) | EvĆkanĂĄlnyi mennyisĂ©g (kb.) | HatĂĄs | 
|---|---|---|---|
| ĂdeskömĂ©ny mag | 20 g | 2 evĆkanĂĄl | PuffadĂĄs csökkentĂ©se, görcsoldĂł, emĂ©sztĂ©s serkentĆ | 
| Borsmenta levĂ©l | 15 g | 2 evĆkanĂĄl | GörcsoldĂł, gyomornyugtatĂł, reflux csökkentĆ | 
| Kamilla virĂĄg | 15 g | 2 evĆkanĂĄl | GyulladĂĄscsökkentĆ, nyugtatĂł, gyomorĂ©gĂ©s csökkentĆ | 
| GyömbĂ©r (szĂĄrĂtott) gyökĂ©r | 10 g | 1 evĆkanĂĄl | EmĂ©sztĂ©st serkentĆ, hĂĄnyinger Ă©s puffadĂĄs ellen | 
| Ănizs mag | 10 g | 1 evĆkanĂĄl | PuffadĂĄs csökkentĂ©s, enyhe görcsoldĂł hatĂĄs | 
| CsalĂĄnlevĂ©l | 10 g | 1 evĆkanĂĄl | EmĂ©sztĂ©st tĂĄmogatja, enyhĂ©n tisztĂtĂł hatĂĄs | 
| CitromfƱ levĂ©l | 20 g | 2 evĆkanĂĄl | NyugtatĂł, stresszcsökkentĆ, emĂ©sztĂ©st segĂtĆ | 
đ” ElkĂ©szĂtĂ©s Ă©s adagolĂĄs đ”
- Keverd össze az összes gyĂłgynövĂ©nyt egy jĂłl zĂĄrĂłdĂł ĂŒvegedĂ©nyben.
 - 1 csĂ©sze tea elkĂ©szĂtĂ©se: 1 evĆkanĂĄl (kb. 5â7 g) keverĂ©ket forrĂł vĂzzel (250 ml) leönteni, lefedve 5â10 percig ĂĄztatni.
 - FogyasztĂĄs: Naponta 2â3 csĂ©sze Ă©tkezĂ©sek utĂĄn.
 - MegjegyzĂ©s: A gyömbĂ©r Ă©s az ĂĄnizs erĆteljesebb ĂzƱ; ha Ă©rzĂ©keny vagy, csökkentsd a mennyisĂ©get fele rĂ©szre.
 
đż HĂĄzi emĂ©sztĂ©st tĂĄmogatĂł teakeverĂ©k â kanĂĄladagolĂłs vĂĄltozat đż
Ez a teakeverĂ©k cĂ©lzottan puffadĂĄs, gyomorĂ©gĂ©s, reflux Ă©s emĂ©sztĂ©si problĂ©mĂĄk ellen kĂ©szĂŒlt, könnyen beszerezhetĆ gyĂłgynövĂ©nyekbĆl. Minden evĆkanĂĄl adag kb. 5â7 g, Ăgy a napi fogyasztĂĄs egyszerƱ Ă©s gyors.
đ§ȘĂsszetevĆk adagolĂĄsa evĆkanĂĄlban (1 evĆkanĂĄl = kb. 5â7 g), 100 g-hoz
| ĂsszetevĆ | EvĆkanĂĄl/100 g keverĂ©k | HatĂĄs | 
|---|---|---|
| ĂdeskömĂ©ny mag | 2 evĆkanĂĄl | PuffadĂĄs csökkentĂ©se, görcsoldĂł, emĂ©sztĂ©s serkentĆ | 
| Borsmenta levĂ©l | 2 evĆkanĂĄl | GörcsoldĂł, gyomornyugtatĂł, reflux csökkentĆ | 
| Kamilla virĂĄg | 2 evĆkanĂĄl | GyulladĂĄscsökkentĆ, nyugtatĂł, gyomorĂ©gĂ©s csökkentĆ | 
| GyömbĂ©r (szĂĄrĂtott) gyökĂ©r | 1 evĆkanĂĄl | EmĂ©sztĂ©st serkentĆ, hĂĄnyinger Ă©s puffadĂĄs ellen | 
| Ănizs mag | 1 evĆkanĂĄl | PuffadĂĄs csökkentĂ©s, enyhe görcsoldĂł hatĂĄs | 
| CsalĂĄnlevĂ©l | 1 evĆkanĂĄl | EmĂ©sztĂ©st tĂĄmogatja, enyhĂ©n tisztĂtĂł hatĂĄs | 
| CitromfƱ levĂ©l | 2 evĆkanĂĄl | NyugtatĂł, stresszcsökkentĆ, emĂ©sztĂ©st segĂtĆ | 
đżElkĂ©szĂtĂ©s â egyszerƱ kanĂĄladagolĂĄssal đż
- Keverd össze az összes összetevĆt egy ĂŒvegedĂ©nyben, jĂłl zĂĄrĂłdĂł tetĆvel.
 - 1 csĂ©sze tea elkĂ©szĂtĂ©se:
- TegyĂ©l 1 evĆkanĂĄl keverĂ©ket egy bögrĂ©be (kb. 5â7 g).
 - Ănts rĂĄ 250 ml forrĂł vizet, fedd le, Ă©s hagyd ĂĄzni 5â10 percig.
 - SzƱrd le, és fogyaszd.
 
 - FogyasztĂĄs: Naponta 2â3 csĂ©sze, lehetĆleg Ă©tkezĂ©sek utĂĄn.
 - Tippek:
- Ha érzékeny a gyömbérre vagy az ånizsra, csökkentsd fele adagokra.
 - A teåt melegen vagy langyosan fogyaszd, hidegen kevésbé hatékony.
 
 
MohĂĄcsi busĂłjĂĄrĂĄs ezĂŒst Ă©rme magyarerme.hu
đż HĂĄzi emĂ©sztĂ©st tĂĄmogatĂł tea â heti adagolĂł tĂĄblĂĄzat đż
Napi adag: 2â3 csĂ©sze tea (1 csĂ©sze = 1 evĆkanĂĄl keverĂ©k)
MegjegyzĂ©s: Az adagok a kanĂĄlban vannak megadva, Ăgy nem kell mĂ©rleg.
| Nap | 1. csésze | 2. csésze | 3. csésze (opcionålis) | 
|---|---|---|---|
| HĂ©tfĆ | 1 evĆkanĂĄl | 1 evĆkanĂĄl | 1 evĆkanĂĄl | 
| Kedd | 1 evĆkanĂĄl | 1 evĆkanĂĄl | 1 evĆkanĂĄl | 
| Szerda | 1 evĆkanĂĄl | 1 evĆkanĂĄl | 1 evĆkanĂĄl | 
| CsĂŒtörtök | 1 evĆkanĂĄl | 1 evĆkanĂĄl | 1 evĆkanĂĄl | 
| PĂ©ntek | 1 evĆkanĂĄl | 1 evĆkanĂĄl | 1 evĆkanĂĄl | 
| Szombat | 1 evĆkanĂĄl | 1 evĆkanĂĄl | 1 evĆkanĂĄl | 
| VasĂĄrnap | 1 evĆkanĂĄl | 1 evĆkanĂĄl | 1 evĆkanĂĄl | 
Tippek a hasznĂĄlathoz
- Az 1 evĆkanĂĄl keverĂ©k kb. 5â7 g gyĂłgynövĂ©ny.
 - Ha erĆsebb hatĂĄst szeretnĂ©l, a 3. csĂ©sze opcionĂĄlis, fĆkĂ©nt Ă©tkezĂ©sek utĂĄn Ă©rdemes fogyasztani.
 - Ha Ă©rzĂ©keny vagy a gyömbĂ©rre, csökkentsd a mennyisĂ©get fĂ©l evĆkanĂĄlra.
 - A tea ĂĄztatĂĄsa 5â10 perc, melegen vagy langyosan fogyasztva a leghatĂ©konyabb
 
ĂsszegzĂ©s röviden
Ha zsĂros Ă©telek utĂĄn rossz közĂ©rzet: â fahĂ©j + narancshĂ©j tĂĄmogat. 
Ha a panasz puffadĂĄs/gĂĄzosodĂĄs: â Ă©deskömĂ©ny + menta a leghatĂĄsosabb. 
Ha nehĂ©z emĂ©sztĂ©s, teltsĂ©gĂ©rzet: â atractilodis + narancshĂ©j segĂt. 
Ha savas reflux, gyomorĂ©gĂ©s: â Ă©desgyökĂ©r a legfontosabb.
Hazai Megyék, Vårmegyék érme sor, magyarerme.hu
đ NarancshĂ©j fogyaszthatĂłsĂĄga â mikor igen, mikor nem đ
â FogyaszthatĂł (biztonsĂĄgos), ha:
- Bio / kezeletlen hĂ©jĂș narancsrĂłl szĂĄrmazik.
- Csak vegyszermentes, nem viaszolt, nem tartĂłsĂtĂłszeres hĂ©j hasznĂĄlhatĂł emberi fogyasztĂĄsra.
 - A legtöbb âkezeletlen hĂ©jĂșâ narancsot Ăgy is Ă©rdemes alaposan lemosni forrĂł vĂzzel Ă©s kefĂ©vel.
 
 - SzĂĄrĂtott, aprĂtott formĂĄban van (pl. teakeverĂ©kbe).
- Ilyenkor nem nyersen eszed, hanem forrĂł vĂzben kioldĂłdnak az illĂłolajok, keserƱanyagok Ă©s C-vitamin-szĂĄrmazĂ©kok, a szilĂĄrd rĂ©szt pedig nem kell megenni.
 
 - HĂĄzi felhasznĂĄlĂĄsra (reszelĂ©k, tea, sĂŒtemĂ©ny) kis mennyisĂ©gben fogyasztva biztonsĂĄgos.
 
â ïž Nem javasolt megenni, ha:
- Bolti, nem bio narancs hĂ©ja â gyakran tartĂłsĂtjĂĄk E230âE233 (fenol-szĂĄrmazĂ©kok) Ă©s viaszrĂ©teg segĂtsĂ©gĂ©vel.
- Ezek nem emĂ©szthetĆk, Ă©s irritĂĄlhatjĂĄk a gyomrot vagy a nyĂĄlkahĂĄrtyĂĄt, fĆleg reflux esetĂ©n.
 
 - Nyersen rĂĄgcsĂĄlva vagy nagyobb darabokban lenyelve:
- A narancshĂ©jban keserƱanyagok (limonin, heszperidin) vannak, amelyek tĂșlzott mennyisĂ©gben fokozhatjĂĄk a gyomorsav-termelĂ©st.
 - Nehezen emĂ©szthetĆ rostokat tartalmaz (cellulĂłz), ami puffadĂĄst is okozhat.
 
 
đ« Tea esetĂ©ben:
- A narancshéjat nem kell megenni, csak åztatni és leszƱrni.
 - A fĆ hatĂłanyagok (flavonoidok, illĂłolajok) a vĂzbe kioldĂłdnak.
 - Ez Ăgy biztonsĂĄgos, gyomorkĂmĂ©lĆ Ă©s hatĂ©kony.
 
đ§Ą Tipp hĂĄzi felhasznĂĄlĂĄsra:
Ha magad szeretnĂ©d elkĂ©szĂteni:
- VĂĄlassz bio, kezeletlen hĂ©jĂș narancsot.
 - HĂĄmozd meg, vĂ©konyan vĂĄgd le a narancssĂĄrga rĂ©szt (a fehĂ©r albedĂłt lehetĆleg ne),
 - SzĂĄrĂtsd ki radiĂĄtoron vagy 40â50 °C-os sĂŒtĆben.
 - AprĂtsd fel Ă©s tedd zĂĄrhatĂł ĂŒvegbe.
â Ăgy teakeverĂ©khez, sĂŒtemĂ©nyhez, fƱszerkĂ©nt is hasznĂĄlhatĂł. 
đž Ăsszefoglalva:
- MegfĆzve / ĂĄztatva hasznĂĄlhatĂł, de nem ajĂĄnlott megenni a darabokat.
 - Csak bio, kezeletlen hĂ©jĂș narancsbĂłl hasznĂĄld.
 - Refluxos vagy Ă©rzĂ©keny gyomrĂș embernĂ©l mindig kis mennyisĂ©gben alkalmazd.
 
đ HĂĄzi narancshĂ©j kĂ©szĂtĂ©se teĂĄba (biztonsĂĄgosan Ă©s hatĂłanyagmegĆrzĂ©ssel)
Ez a mĂłdszer gyomorkĂmĂ©lĆ, vegyszermentes, Ă©s teljesen alkalmas teakeverĂ©kekhez, sĂŒtemĂ©nyekhez vagy illatosĂtĂłkĂ©nt is.
100 forintos emlékérmek, érme szett, magyarerme.hu
đ HozzĂĄvalĂłk Ă©s eszközök
- Bio vagy kezeletlen hĂ©jĂș narancs (1â2 db)
 - Zöldséghåmozó vagy éles kés
 - SĂŒtĆ vagy aszalĂł, esetleg radiĂĄtor
 - Tiszta ĂŒveg, jĂłl zĂĄrhatĂł fedĂ©llel
 
đ§Œ 1. lĂ©pĂ©s â Alapos tisztĂtĂĄs
- Mosd meg a narancsot meleg vĂzzel, majd dörzsöld ĂĄt szĂłdabikarbĂłnĂĄs vagy ecetes vĂzben (ez eltĂĄvolĂtja a viaszt Ă©s a szennyezĆdĂ©st).
 - ĂblĂtsd le tiszta vĂzzel, majd töröld szĂĄrazra.
 
đž Ha nem bio narancsod van, a hĂ©jat ne hasznĂĄld teĂĄba!
(A tartĂłsĂtĂłszerek â E230, E232, E233 â nem oldĂłdnak ki forrĂł vĂzben sem.)
đȘ 2. lĂ©pĂ©s â HĂ©j elĆkĂ©szĂtĂ©se
- HĂĄmozd le a hĂ©jat vĂ©konyan, csak az narancsszĂnƱ kĂŒlsĆ rĂ©teget (a fehĂ©r albedĂłt ne, mert keserƱ).
 - VĂĄgd vĂ©kony csĂkokra vagy kis darabokra (kb. 1Ă1 cm).
 
đŹïž 3. lĂ©pĂ©s â SzĂĄrĂtĂĄs
HĂĄrom biztonsĂĄgos mĂłdszer:
MĂĄria aranyforintja â magyarerme.hu
đ a) SzobahĆmĂ©rsĂ©kleten / radiĂĄtoron
- TerĂtsd ki sĂŒtĆpapĂrra vagy tĂĄlcĂĄra.
 - Hagyjad 2â3 napig szĂĄradni szĂĄraz, meleg helyen.
 - Naponta egyszer keverd ĂĄt.
 
đ„ b) SĂŒtĆben
- 50 °C-on résnyire nyitott ajtóval (fa nyelƱ kanållal kitåmaszthatod).
 - SzĂĄrĂtĂĄs ideje: 1â1,5 Ăłra, fĂ©lidĆben megforgatva.
 
đ c) AszalĂłgĂ©pben
- 45â50 °C-on kb. 2â3 Ăłra alatt teljesen kiszĂĄrad.
 - đ A hĂ©j akkor jĂł, ha törik, nem hajlik.
 
đ« 4. lĂ©pĂ©s â TĂĄrolĂĄs
- Hagyjad teljesen kihƱlni, majd tedd zĂĄrhatĂł ĂŒvegbe vagy fĂ©mdobozba.
 - Tårold sötét, szåraz helyen.
 - FelhasznĂĄlhatĂł akĂĄr 6â8 hĂłnapig.
 
â 5. lĂ©pĂ©s â FelhasznĂĄlĂĄs teĂĄban
- 1 teĂĄskanĂĄl (â 1â1,5 g) narancshĂ©j elĂ©g 1 csĂ©sze teĂĄhoz.
 - ForrĂł vĂzben 10â15 percig ĂĄztatni, majd leszƱrni.
 - Nem kell megenni a darabokat, csak az ĂĄzatot fogyaszd.
 
đ HatĂĄsai röviden
- Serkenti az emésztést,
 - SegĂti az epeelvĂĄlasztĂĄst,
 - EnyhĂti az Ă©tkezĂ©s utĂĄni teltsĂ©gĂ©rzetet,
 - IllĂłolajai (limonĂ©n, heszperidin) nyugtatĂł Ă©s gyulladĂĄscsökkentĆ hatĂĄsĂșak.
 
ĂllamalapĂtĂĄs â aranyĂ©rme szett â magyarerme.hu
đ HĂĄzi citromhĂ©j teĂĄba â savkĂmĂ©lĆ, emĂ©sztĂ©st segĂtĆ vĂĄltozat
đ SzĂŒksĂ©ges:
- 2â3 db bio vagy kezeletlen hĂ©jĂș citrom
 - ForrĂł vĂz, szĂłdabikarbĂłna (a tisztĂtĂĄshoz)
 - Zöldséghåmozó / éles kés
 - SĂŒtĆ vagy aszalĂł
 - Tiszta, zĂĄrhatĂł ĂŒveg vagy fĂ©m doboz
 
đ§Œ 1. lĂ©pĂ©s â TisztĂtĂĄs
- A citromokat ĂĄztasd meleg vĂz + 1 teĂĄskanĂĄl szĂłdabikarbĂłna keverĂ©kĂ©be 5â10 percre.
 - Dörzsöld le a hĂ©jat alaposan, majd öblĂtsd le Ă©s töröld szĂĄrazra.
 
đž A citromhĂ©jat is csak bio, kezeletlen gyĂŒmölcsrĆl hasznĂĄld, mert a hĂ©j a legnagyobb növĂ©nyvĂ©dĆszer-terhelĂ©sƱ rĂ©sz.
đȘ 2. lĂ©pĂ©s â HĂ©j elĆkĂ©szĂtĂ©se
- Håmozd le csak a sårga részt, a fehér, keserƱ réteget (albedót) ne.
 - VĂĄgd csĂkokra vagy kis darabokra (kb. 1Ă1 cm).
 
đŹïž 3. lĂ©pĂ©s â SzĂĄrĂtĂĄs
VĂĄlaszthatsz:
- RadiĂĄtoron / szobahĆn: 2â3 nap alatt kiszĂĄrad.
 - SĂŒtĆben: 50 °C-on, rĂ©snyire nyitott ajtĂłval, kb. 1â1,5 Ăłra.
 - AszalĂłgĂ©pben: 45â50 °C-on, kb. 2â3 Ăłra.
 
đ Akkor jĂł, ha ropogĂłsan törik, nem hajlik.
Kossuth ötös – ezĂŒst ötforintos, www.magyarerme.hu
đ« 4. lĂ©pĂ©s â TĂĄrolĂĄs
SötĂ©t, szĂĄraz helyen 6â8 hĂłnapig eltarthatĂł. 
SzĂĄradĂĄs utĂĄn hƱtsd ki, majd tedd zĂĄrhatĂł ĂŒvegbe vagy fĂ©mdobozba.
â 5. lĂ©pĂ©s â FelhasznĂĄlĂĄs teĂĄban
KivĂĄlĂłan keverhetĆ kamillĂĄval, citromfƱvel, borsmentĂĄval vagy Ă©deskömĂ©nnyel. 
1 teĂĄskanĂĄl (â 1 g) citromhĂ©jat hasznĂĄlj 1 csĂ©sze teĂĄhoz. 
ForrĂł vĂzzel (kb. 90â95 °C) öntsd le. 
Ăztasd 10â15 percig, majd szƱrd le.
đ HatĂĄsai
| Hatås | Miért mƱködik | 
|---|---|
| Savas reflux enyhĂtĂ©se | A citromhĂ©j pektin- Ă©s flavonoid-tartalma nyugtatja a nyĂĄlkahĂĄrtyĂĄt. | 
| EmĂ©sztĂ©s serkentĂ©se | A limonĂ©n nevƱ illĂłolaj segĂti az epeelvĂĄlasztĂĄst. | 
| PuffadĂĄs csökkentĂ©se | JavĂtja a bĂ©lmozgĂĄst, segĂt a gĂĄzok tĂĄvozĂĄsĂĄban. | 
| AntioxidĂĄns, immunerĆsĂtĆ | C-vitamin-szĂĄrmazĂ©kok Ă©s flavonoidok miatt. | 
đ Tipp
Ha szeretnĂ©l gyomorkĂmĂ©lĆ teĂĄt refluxra, prĂłbĂĄld ezt a keverĂ©ket
1 rész citromhéj
2 rész kamillaviråg
2 rész citromfƱ
1 rész édesgyökér
đ« 1 evĆkanĂĄl keverĂ©k / 2,5 dl vĂz, 15 perc ĂĄztatĂĄs, napi 2 csĂ©sze â nagyon hatĂ©kony savkĂmĂ©lĆ kombinĂĄciĂł.
















